Hrvatski     English     Deutsch    

Otok Rab

 

Felix Arba

Grad Rab bilježi dugu povijest. Spominje se 10. godina prije Krista u jednom starorimskom dokumentu, kojim tadašnji rimski car Oktavijan August proglašava municipijem i daje mu samostalnost. Nedugo zatim grad dobiva i rijedak počasni epitet FELIX (sretan), što kazuje da je Rab već tada bio razvijeni civilizirani grad, čiji su stanovnici uživali u raskoši tekuće vode, kupalištima, kazalištu, hramovima, uređenim ulicama i koječemu drugome.

 

 

Klima

Bogovi su zaštitili otok Rab tako da su ga smjestili izmežu planine Velebit i brda Kamenjek.Uz činjenicu da je najjužniji od svih kvarnerskih otoka, vegetacija je uglavnom mediteranska pa možete uživati ugodnim zelenim bojama. Za Rab se kaže da je to "otok sunca". To nije samo fraza jer Otok Rab ima 2417 sati sijanja sunca.

 

 

 

 

Turizam

Otok Rab je sastvaljen od nekoliko naselja (Kampor, Palit, Banjol, Barbat, Mundanije, Lopar i Rab). Stari grad Rab, stari rimljani su nazvali "Malom Venecijom" radi očivanosti kulturno povijese jezgre s brojnim spomenicima.

Turisti su Rab poćeli pohoditi prije više od dva stoljeća, dok sa turizmom kao granom gospodarstva počeo baviti prije 130 godina.

Rab je više puta odlikovan:

2005. - proglašen viceprvakom turizma

2005. - osvaja i srebrni cvijet Europe, kao jedna od najuređenijih i najpoželjnijih europskih destinacija uopće...

2004. - osvaja titulu najbolje turističke destinacije u Hrvatskoj

Rab posjeduje plave zastave na plažama Crnika i Suha Punta:

Statistika

9.000 stanovnika koji žive na otoku Rabu
40.000 stanovnika za vrijeme ljeta.

28.000 smještajnih jedinica, a od toga u privatnom smještaju - 16.000 kreveta u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i u apartmanima svih kategorija te u stanovima.


Ne zaboravite...bit će nam zadovoljstvo ugostiti Vas!